ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

20 ΜΑΪΟΥ 1941-1 ΙΟΥΝΙΟΥ 1941

 

Δόκιμοι Χωροφύλακες της Σχολής Χωροφυλακής Ρεθύμνου με τον τότε Διοικητή τους τον Ταγματάρχη Ιάκωβο Χανιώτη έγραψαν στις σελίδες της αδέκαστης ανθρώπινης ιστορίας νέα εποποιία χρέους και θυσίας. Νεαροί άνδρες γαλουχημένοι στα νάματα της φιλοπατρίας και της ελευθερίας έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι υπέρ της ελευθερίας της πατρίδας μας. Εκατόν έντεκα (111) άνδρες του Σώματος της Ελληνικής Χωροφυλακής καταγράφηκαν στους αιματοβαμμένους δέλτους των ηρώων του εθνικού μεγαλείου της Ελλάδας.

Οι Γερμανοί κατακτητές υπέστησαν πολλαπλές απώλειες στη δεκαήμερη αεραπόβασή τους. Καίτοι υπέρτεροι δεν κατάφεραν να καθυποτάξουν τους Κρήτες, οι οποίοι συνέχισαν με απαράμιλλο θάρρος και γενναιότητα τον δρόμο της θυσίας έως την ημέρα της απελευθέρωσης της χώρας μας.

Τιμή αιώνια και δόξα στους Δόκιμους Χωροφύλακες, στους στρατιώτες και στους Κρήτες μαχητές, οι οποίοι περιφρόνησαν τον θάνατο και προασπίσθηκαν τα ιδανικά της ελευθερίας βροντοφωνάζοντας το «ΟΧΙ» στο στυγνό Ναζί εισβολέα.

Στο Αστυνομικό Μουσείο Καρδίτσας φυλάσσονται επιμελώς ως πολεμικά κειμήλια οι στολές των Στρατηγών Γεωργίου Βασιλόπουλου και Χρήστου Ράλλη, ενδόξων μαχητών της Μάχης της Κρήτης, όπως επίσης και τα ιστορικής αξίας απομνημονεύματα αυτών.

 

Ιάκωβος Χανιώτης, Διοικητής Σχολής Χωροφυλακής Ρεθύμνου