Ιωάννης Μυλωνάς – Ο νέος συνεργάτης του Μουσείου μας

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση και χαρά το Αστυνομικό Μουσείο Καρδίτσας δέχεται την ευεργετική προσφορά και συνεργασία με τον αξιόλογο, ρέκτη ιστορικό ερευνητή, συγγραφέα και οπλογνώστη κ. Ιωάννη Μυλωνά, ο οποίος διατηρώντας σπάνιο αρχειακό και πλούσιο φωτογραφικό υλικό με άνδρες της Ελληνικής Χωροφυλακής και της Αστυνομίας Πόλεων, αλλά και με κανονισμούς και κανονιστικές διατάξεις από της ιδρύσεως των δύο αυτών Σωμάτων, εμπλουτίζει τη φωτοθήκη του Μουσείου μας και την αρχειακή του βάση, συντηρεί, αλλά και καλλιεργεί την ιστορική μας μνήμη με τεκμηριωμένες πληροφορήσεις του.

Το Βιογραφικό του

Ο Γιάννης Μυλωνάς γεννήθηκε στα Ιωάννινα και από πολύ μικρή ηλικία άρχισε να σχεδιάζει στρατιωτικές στολές και όπλα. Πριν να ασχοληθεί αποκλειστικά με στρατιωτικά θέματα, εργάστηκε στο χώρο του design και της διαφήμισης.

            Στη συνέχεια, εργάστηκε εικοσιτέσσερα (24) χρόνια στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας ως ειδικός ενδυματολόγος και οπλογνώστης. Ήταν υπεύθυνος για την τεκμηρίωση και την έκθεση των ιστορικών στολών και όπλων. Επίσης, επιμελήθηκε τη μόνιμη έκθεση της μεγάλης συλλογής όπλων του Πέτρου Σαρόγλου.

Σχεδίασε το σήμα της Ελληνικής Αστυνομίας, στολές, διακριτικά και εμβλήματα στρατιωτικών μονάδων.

Εικονογράφησε τον Κανονισμό Στολής του Ελληνικού Στρατού και φιλοτέχνησε σειρές πινάκων που έχουν αντικείμενο τις ελληνικές στρατιωτικές στολές διαφόρων περιόδων για ιδιωτικές συλλογές και δημόσιους οργανισμούς, όπου και εκτίθενται: Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Γενικό Επιτελείο Στρατού, Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, Πολεμικά Μουσεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Ναυπλίου κ.λπ.

Σχεδίασε συλλεκτικά έργα για τον Ελληνικό Συλλεκτικό Κύκλο, όπως ελληνικά ιστιοφόρα πλοία, μεταλλικά στρατιωτάκια, σκάκι με ιστορικές φιγούρες κ.ά. Επίσης, συνεργάστηκε ως σύμβουλος για στρατιωτικές στολές και οπλισμό σε διάφορες κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές παραγωγές.

Κατά τη διάρκεια της πεντηκονταετούς συστηματικής μελέτης της διεθνούς στρατιωτικής ενδυματολογίας έγραψε και εικονογράφησε βιβλία για εκδοτικούς οίκους της Ελλάδας και του εξωτερικού. Μεταξύ άλλων: Le Uniformi delle due Guerre Mondiali (Μιλάνο 1977), Ιστορία των Στολών της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων 1829-1991 (Βάρη 1992), Όπλα των Βαλκανικών Πολέμων 1912-1912 (Αθήνα 1993), Οι Εύζωνοι (Αθήνα 1995), Ο Εύελπις (Αθήνα 1997), Οι Στολές των Βαλκανικών Πολέμων 1912-1913 (Αθήνα 2000), Σπαθιά και ξίφη των Βαλκανικών χωρών: Ελλάδα (Μόσχα 2011), Ξιφολόγχες των στρατών των Βαλκανικών χωρών: Ελλάδα (Μόσχα 2013).

Έγραψε επίσης άρθρα και δημοσιεύσεις σε περιοδικά ελληνικά και ξένα, σχετικά με τη στρατιωτική ενδυματολογία και οπλισμό (militaria).

Είναι παντρεμένος με την αρχιτέκτονα Αιμιλία Ολιβιέρι και έχουν ένα γιο.

Ο ιδρυτής του Μουσείου κ. Δημήτριος Καλλιαντζής συνεχάρη και ευχαρίστησε από καρδιάς τον ανωτέρω φίλο και συνεργάτη για τη σημαντική προσφορά του και μάλιστα, του εξέφρασε με ελικρινή διάθεση την επιθυμία του η συνδρομή του αυτή στη διαρκή ιστορική έρευνα να είναι συνεχής.