H Κρητική Χωροφυλακή

Ιδρύθηκε τον Αύγουστο του έτους 1889 από Ιταλούς των Βασιλικών Καραβινοφόρων και συγχωνεύτηκε με την Ελληνική Χωροφυλακή μόλις το έτος 1913 με το Ν.Δ. της 25ης Σεπτεμβρίου 1913.

 

Κατά το χρονικό διάστημα αυτό, προσέφερε πολλαπλές υπηρεσίες και εμπλούτισε τις σελίδες της κρητικής ιστορίας με περίλαμπρες, εθνικές και κοινωνικές δράσεις. Μάλιστα, κατάφερε να διατηρήσει την τάξη και να εμπνεύσει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, Ελλήνων και Τούρκων, οι οποίοι είχαν απομείνει αμέσως μετά την απελευθέρωση της Κρήτης από τον τουρκικό ζυγό, με αποτέλεσμα να θεωρηθεί περιττή η παρουσία διεθνών στρατευμάτων και εν τέλει, αυτά να απομακρυνθούν.
Με την έναρξη του βαλκανοτουρκικού πολέμου κατέστη εφικτή η προσάρτηση της νήσου Κρήτης στην Ελλάδα.
Με την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης την 26η Οκτωβρίου 1912, μεταφέρθηκε σημαντική δύναμη εκατόν πενήντα (150) Κρητών Χωροφυλάκων με έξι (6) Αξιωματικούς και επέβαλε δυναμικά τη δημόσια τάξη, που είχαν διαταράξει Βούλγαροι Κομιτατζήδες με τη συνδρομή και άλλων κακοποιών στοιχείων, οι οποίοι επιχείρησαν να παρουσιάσουν στη διεθνή σκηνή την Ελλάδα ως ανίκανη να διοικήσει τη Θεσσαλονίκη.
Τον Αύγουστο του έτους 1916 με δυναμική πρωτοβουλία απέτρεψε τον άμεσο κίνδυνο να παραδοθούν η Θεσσαλονίκη μαζί και η Μακεδονία στους Σέρβους από τον Αρχιστράτηγο των συμμαχικών δυνάμεων που βρίσκονταν ήδη τότε στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας.
Η δράση της Κρητικής Χωροφυλακής σχολιάστηκε με ευμενή σχόλια στα φύλλα των τοπικών εφημερίδων της Θεσσαλονίκης: «Οι Κρήτες Χωροφύλακες επιβάλλουν εξίσου το κράτος του Νόμου και εις τους πολίτες και εις τους αντάρτες και εις τους στρατιώτες, ανεξαρτήτως φυλής και θρησκεύματος· όλοι τους υπακούουν, εις όλους επιβάλλονται, διότι όλοι τους σέβονται και τους φοβούνται*».
Η παράθεση φωτογραφικού υλικού και η σύντομη πληροφόρηση προέρχεται από τον στενό συνεργάτη μας κ. Ιωάννη Μυλωνά, με απώτερο σκοπό να αποδοθεί η οφειλόμενη τιμή στο ηρωικό Σώμα της Κρητικής Χωροφυλακής, αλλά και να διατηρηθεί ζωντανή η ιστορική μνήμη.
Στους πεσόντες Κρήτες άνδρες της Χωροφυλακής υποκλινόμαστε με σεβασμό. Ας είναι αιώνια η μνήμη τους…


* Απόσπασμα από το βιβλίο του Πολύβιου Τσάκωνα με τίτλο: Ιστορία της Κρητικής Χωροφυλακής (Συμβολή εις την κρητικήν ιστορίαν), Αθήναι, 1963. Πρόκειται για ευγενή δωρεά του Αντιστρατήγου ΕΛ.ΑΣ. ε.α. Αλέξανδρου Αποστολάκη για τον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης του Αστυνομικού Μουσείου Καρδίτσας.

 

 
1) Ιταλική Κάρτ Ποστάλ της εποχής με τις στολές των Κρητών Χωροφυλάκων σχεδιασμένη από τον Υπομοίραρχο Φ. Σπανιολίνι (Tenente F. Spagnolini) Mουσείο των Καραμπινιέρων, Ρώμη (Museo dei Carabinieri, Poma)
 
2) Η στολή υπηρεσίας του Κρητός Χωροφύλακα σχεδιασμένη από τον Μοίραρχο Κόμη Βαλδουϊνο Καπρίνι (Capitano Conte Baluino Caprini) Μουσείο των Καραμπινιέρων, Ρώμη (Museo dei Carabinieri, Roma)
 
3) O πρώτος Διοικητής της Κρητικής Χωροφυλακής Μοίραρχος Φρειδερίκος Κραβέρι 1897-1900 (Capitano Federico Craveri)
 
4) Ο δεύτερος Διοικητής της Κρητικής Χωροφυλακής Μοίραρχος Κόμης Βαλδουϊνο Καπρίνι 1900-1903 (Capitano Conte Balduino Caprini)
 
5) O τελευταίος ιταλός Διοικητής της Κρητικής Χωροφυλακής Μοίραρχος Ευγένιος Μόνακο  1903- 1906 (Capitano Eugenio Monaco) 
 
6) Το έμβλημα στο “καλπάκι” των Κρητών Χωροφυλάκων. Η άγκυρα, όπως στα γαλλικά αποικιακά στρατεύματα συμβολίζει τις υπερπόντιες (πέραν της θάλασσας) κτήσεις και το Γ τον πρίγκιπα Γεώργιο Ύπατο Αρμοστή της Κρήτης 1897 – 1906
 
7) Κρήτες Χωροφύλακες,  καθιστοί στο κέντρο ο Διοικητής Φρειδερίκος Κραβέρι αριστερά και ο Υπομοίραρχος Αρχάγγελος Μαντάτο (Tenente Arcangello Mandato) δεξιά. Οι Χωροφύλακες φοράνε τις πρώτες στολές που αργότερα άλλαξε ο Μοίραρχος Καπρίνι.
 

8) Ο Λόχος της Κρητικής Χωροφυλακής Χανίων, στο κέντρο είναι Διοικητής Υπομοίραρχος Ιωσήφ Μπέργκεν (Tenente Giusepe Bergen) και ιταλοί Υπαξιωματικοί (Ενωμοτάρχες)

 
9) Κρήτες Χωροφύλακες σε άσκηση,  έφοδος με εφ’ όπλου λόγχη
10) Υπαξιωματικοί της Κρητικής Χωροφυλακής, στο κέντρο κάθεται ο Ενωμοτάρχης, αριστερά του ο Υπενωμοτάρχης και οι άλλοι είναι  Χωροφύλακες Α΄ τάξεως