Ομιλία του ιδρυτή του Μουσείου κ. Δημητρίου Καλλιαντζή για την επέτειο λήξης του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε σήμερα στην πόλη μας η φετινή επέτειος λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στον μητροπολιτικό  ναό του Αγίου Κωνσταντίνου, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι πολιτειακών, στρατιωτικών, αστυνομικών και πυροσβεστικών φορέων, εκπρόσωποι συλλόγων και σωματείων, καθώς και μικροί μαθητές, στους οποίους ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης κ. Δημ. Καλλιαντζής, ιδρυτής και διευθυντής του Αστυνομικού μας Μουσείου, ανέπτυξε τον παρακάτω λόγο:

«Ήταν ξημέρωμα της 7ης Μαΐου 1945 σε ένα σχολείο φτιαγμένο από κόκκινα τούβλα, στη γαλλική πόλη Ρεμς, όπου ο στρατηγός Άλφρεντ Γιόντλ υπέγραψε την άνευ όρων παράδοση της ναζιστικής Γερμανίας, γεγονός που σήμανε τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η είδηση για το τέλος ενός από τους π λ έ ο ν αιματηρούς πολέμους στην ιστορία του ανθρώπου ξεσήκωσε μαζικές εκδηλώσεις χαράς διαμέσου τόσο της Ευρώπης όσο και των Η.Π.Α., καθώς εκατομμύρια πολίτες ξεχύθηκαν στους δρόμους, για να γιορτάσουν το τέλος σχεδόν έξι ετών βίας και καταστροφής. 70 χρόνια μετά η Ελλάδα είναι η μοναδική Ευρωπαϊκή χώρα από όσες γνώρισαν τη Ναζιστική Κατοχή που δεν εορτάζει ούτε την απελευθέρωσή της, ούτε τη νίκη επί του Ναζισμού. Η Ελλάδα κατέχει την παγκόσμια πρωτοτυπία να εορτάζει τις ενάρξεις των απελευθερωτικών της πολέμων και όχι τις ημέρες ανεξαρτησίας της. Ποτέ δεν αγγίξαμε το ζήτημα ως νικήτρια χώρα του Β΄Π.Π., της συμβολής  της Ελλάδας στη νίκη του φωτός των συμμαχικών δυνάμεων επί του σκότους του Ναζισμού και του ολοκληρωτισμού που είχε καλύψει την Ευρώπη μας και τον κόσμο μας με το μουντό χρώμα του θανάτου.

Η λήξη -Νίκη για την Ευρώπη και τον Ανθρωπισμό – του πολέμου είναι για την Ελλάδα και την Ευρώπη η αναγέννηση, το φως και η ανάσταση του ανθρώπινου είδους. Η Ελλάδα είναι η κ ο ι τ ί δ α του ευρωπαϊκού πνεύματος και του δυτικού μας πολιτισμού που είχε πάντοτε ως κέντρο των άνθρωπο και τις αξίες του. Η σημαντική προσφορά του ελληνικού έθνους στον μεγάλο πόλεμο εναντίον του Ναζισμού και του Φασισμού ήρθε αβίαστα από τις ριζωμένες αρχές, αξίες και νοήματα των Ελλήνων για τον άνθρωπο. Η Ελλάδα ως η αρχή του Δυτικού Πολιτισμού διατράνωσε την άμεση αντίθεσή της στα ολοκληρωτικά καθεστώτα και ειδικά στο Ναζιστικό παραλογισμό με 6 εκατομμύρια θύματα Εβραίων και άλλων υπερδιπλάσιων εκατομμυρίων ψυχών άλλων λαών που χάθηκαν χάρη των ιδεοληψιών του θηριώδους ανθρώπου που προσκολλάται στις εμμονικές ιδέες του εθνικισμού και του Λαϊκισμού ακόμη και σήμερα, ενώ έχει ενώπιον του το πρόσφατο παρελθόν της ίδιας του της θηριωδίας.

Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος εκτιμάται, ότι προκάλεσε 55,5 εκατομμύρια θανάτους σε όλον τον κόσμο. Ήταν η μεγαλύτερη και πλέον καταστροφική σύγκρουση στην ιστορία. Η λήξη του Β΄ΠΠ είναι εδώ για να μας θυμίζει για το που μπορεί να φτάσει το ανθρώπινο είδος, αν κυριαρχήσουν οι αρχέγονες ενορμήσεις του, όπως το μίσος και ο φθόνος έναντι του πολιτισμού, του έρωτα, της αγάπης, της ειρήνης, της τέχνης και της ομορφιάς. Το ελληνικό πνεύμα επικράτησε ως πολιτισμικό ιδεώδες, αντιλήψεις και πρακτικές, τρόποι και σχήματα σκέψης χάριν της τέχνης, της ομορφιάς και της παραγωγής πολιτισμικών αγαθών του ανθρώπου για τον άνθρωπο και όχι για την πολεμική του αρετή. Το ελληνικό πνεύμα, η ελληνιστική περίοδος, Η Ρώμη, ο Χριστιανισμός, η Αναγέννηση, ο Ουμανισμός, ο Διαφωτισμός και ο Ορθός Λόγος είναι ο κοινός μας Δυτικός Πολιτισμός που νίκησε το σκοτάδι της Ναζιστικής παράνοιας που διαστρέβλωσε όλο το πολιτισμικό υπόβαθρο του Δυτικού Πολιτισμού.

Σήμερα με τους εορτασμούς της Λήξης του Β΄ΠΠ τιμούμε ό λ α τα θύματα του Ναζισμού στην Ευρώπη και τον κόσμο, τιμούμε τους Βρετανούς, Νεοζηλανδούς, Αυστραλούς και τις άλλες εθνικότητες της τότε Βρετανικής Κοινοπολιτείας-Ινδούς, Πακιστανούς, Νοτιοαφρικανούς, Κυπρίους κ.λπ., που εθελοντικά ήρθαν στον τόπο μας και συνεργάστηκαν με όλες τις αντιστασιακές μας ομάδες και οργανώσεις ανεξαιρέτως πολιτικής ιδεολογίας και έχασαν τη ζωή τους εναντίον του ολοκληρωτισμού. Τιμούμε με τη Λήξη του Β΄ΠΠ το μεγαλείο του ανθρώπου που δεν καταστρέφει, αλλά δημιουργεί! Ο Β΄ΠΠ θα πρέπει να είναι πάντοτε ως ο ιστορικός οδηγός του ανθρώπινου είδους για τις επιλογές που έχουμε και τι πρέπει να επιλέγουμε για την διαρκή αναγέννηση του είδους μας. Οι Πανανθρώπινες Αξίες των Ατομικών, Κοινωνικών και Πολιτικών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με γνώμονα τον Διαφωτισμό και τον Ορθό Λόγο θα πρέπει  να διώχνουν και να νικούν το σκότος του φανατισμού, του φθόνου, του μίσους από όπου και αν αυτό προέρχεται και δημιουργείται. Πρέπει να πούμε το μεγάλο Ο Χ Ι σε ό,τι στρέφεται εναντίον του ανθρώπου και του πολιτισμού του και το μεγάλο Ν Α Ι στον ΑΝΘΡΩΠΟ και τη ΖΩΗ.

Αγαπητοί μου, ο θάνατος για τον Χριστιανικό κόσμο νικήθηκε με την Ανάσταση του Ιδρυτή του, του Ιησού Χριστού και με την εξύμνηση της αιώνιας ζωής που κερδήθηκε για τον Άνθρωπο! Μόνο οι ανατολικές μονοθεϊστικές και πολυθεϊστικές θρησκείες θεωρούν τον θάνατο αρετή για την υπεράσπιση ενός σκοπού. Ο θάνατος και η θυσία δ ε ν είναι αρετές, η ζωή και η δημιουργία είναι αρετές. Η Νίκη των συμμάχων σήμαινε την Ανάσταση και την Εξύμνηση του Ανθρώπου και της Ζωής.

Πρέπει πάντα να έχουμε κατά νου τα λόγια του διδάσκαλου του έθνους μας Αδαμάντιου Κοραή, ο οποίος μας πληροφορεί, ότι όπου βλέπεις πολέμους, μην αμφιβάλλεις ότι εκεί η πολιτική δεν εχωρίσθη από την ηθική. Ο πόλεμος είναι σημείο αψευδέστατο της πλεονεξίας και της βαρβαρότητας των εθνών.

Αδέρφια (μου),

μες στην ειρήνη διάπλατα ανασαίνει όλος ο κόσμος

με όλα τα όνειρά μας

Δώστε τα χέρια αδέρφια μου,

αυτό ‘ναι η ειρήνη.

Η ειρήνη είναι τα σφιγμένα χέρια των ανθρώπων

είναι το ζεστό ψωμί στο τραπέζι του κόσμου

είναι το χαμόγελο της μάνας

Τίποτ’ άλλο δεν είναι η ειρήνη.

Και τ’ αλέτρια που χαράζουν βαθιές αυλακιές σ’ όλη τη γη,

ένα όνομα μονάχα γράφουν:

Ειρήνη.

Τίποτ’ άλλο. Ειρήνη. (αποσπάσματα από το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου, «Ειρήνη»).

Σας  ευχαριστώ πολύ.»

Στη συνέχεια τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των θυμάτων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.