Συμμετοχή στο 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας (Π.Ο.Α.Σ.Α.) πραγματοποίησε στις 9 Ιουνίου το 19ο Συνέδριό της στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου “Gallini Wellness Spa & Resort” στα Καμένα Βούρλα. Κατά τη διάρκεια της επίσημης έναρξης των εργασιών του Συνεδρίου με συνδιοργανωτή την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας-Π.Ε. Φθιώτιδας, στο οποίο συμμετείχαν πενήντα (50) Ενώσεις και Σύνδεσμοι Αποστράτων από τον ελλαδικό χώρο, τιμήθηκε ο ιδρυτής του Αστυνομικού μας Μουσείου κ. Δημήτριος Καλλιαντζής Υποστράτηγος ΕΛ.ΑΣ. ε.α. για την συμβολή του Μουσείου Καρδίτσας στη διατήρηση και προβολή της διαχρονικής πορείας, δράσης και προσφοράς των καταργηθέντων Σωμάτων της Ελληνικής Χωροφυλακής και της Αστυνομίας Πόλεων.

Την τιμητική πλακέτα επέδωσε ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Κωνσταντίνος Τσουβάλας. Στην αντιφώνησή του ο κ. Καλλιαντζής είπε χαρακτηριστικά: «Αγαπητοί μου συνάδελφοι, κ. Προέδρε και μέλη του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας, σας ευχαριστώ από καρδιάς για την αναγνώριση της προσφοράς του Αστυνομικού Μουσείου Καρδίτσας στη διατήρηση της ιστορικής μας συνείδησης.

Η παρακαταθήκη του Νίκου Καζαντζάκη στο έργο του Ασκητική: “Το πρώτο σου χρέος, εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το δεύτερο, να φωτίσεις την ορμή τους και να συνεχίσεις το έργο τους. Το τρίτο σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει” και οι στίχοι του εθνικού μας ποιητή Κωστή Παλαμά στο έργο του Η λειτουργία δεν τελείωσε (1925): “…Χρωστάτε και σε όσους ήρθαν, πέρασαν, θα ‘ρθουνε, θα περάσουν. Κριτές θα μας δικάσουν οι αγέννητοι, οι νεκροί”, κ. Αρχηγέ, αγαπητοί προσκεκλημένοι και σύνεδροι, αποτέλεσαν το βασικότερο και ουσιαστικότερο κίνητρο δημιουργίας του Αστυνομικού μας Μουσείου, το οποίο είναι μία ασφαλής κιβωτός διαφύλαξης της μακρόχρονης πορείας, προσφοράς και ποικιλόμορφης δράσης των καταργηθέντων Σωμάτων της Ε.Χ. και της Α.Π., τα οποία προσδιόρισαν τη συνισταμένη και καθόρισαν τη διάδοχη κατάσταση του Σώματος της ΕΛ.ΑΣ.

Διακαής επιθυμία μου είναι το Αστυνομικό Μουσείο Καρδίτσας, το οποίο λειτουργεί και ως κέντρο ιστορικής έρευνας, να ενταχθεί στη μεγάλη οικογένεια της Ελληνικής Αστυνομίας ως παράρτημα του Πολιτιστικού Κέντρου της. Για τον ανωτέρω σκοπό, έχει ήδη γίνει η σχετική αλληλογραφία με τον Αρχηγό του Σώματος και αναμένεται η υλοποίηση των προτάσεών μου.

Στο Αστυνομικό Μουσείο εκτίθενται πάνω από 150 στολές από το έτος 1917 έως το 1984 και ποικίλα μουσειακά εκθέματα ιστορικής μνήμης και αξίας που ξεπερνούν τα 2000 αντικείμενα.

Το Αστυνομικό μας Μουσείο βρήκε μεγάλη ανταπόκριση και απήχηση τόσο στο εσωτερικό της χώρας μας όσο και εκτός αυτής, γεγονός το οποίο μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Παραμένει ανοικτό και επισκέψιμο στο ευρύ κοινό και μέχρι σήμερα οι επισκέψεις στην επίσημη ιστοσελίδα μας ξεπερνούν τις 67.000.

Κι εμείς σας απονέμουμε τον Έπαινο Τιμής και Αξίας και τον Θηρεό του Μουσείου μας ως ένα διαρκές ενθύμιο της αποψινής ιστορικής σύζευψης με τους βετεράνους μαχητές της έννομης τάξης της πατρίδας μας. Σας εύχομαι πλήρη επιτυχία στον παρόν συνέδριό σας. Ευχαριστώ πολύ!».

Κατά το διήμερο του Συνεδρίου αναπτύχθηκε γόνιμη επικοινωνία με πολλούς βετεράνους Αστυνομικούς. Μάλιστα, αρκετοί από αυτούς εξέφρασαν την επιθυμία να επισκεφθούν την Καρδίτσα και να ξεναγηθούν στο Μουσείο, ενώ κάποιοι άλλοι προσφέρθηκαν να δωρήσουν κειμήλια και αντικείμενα αξίας που ήδη κατέχουν, αντιλαμβανόμενοι τη σπουδαιότητα της λειτουργίας και του χαρακτήρα του εν λόγω Μουσείου. Αξίζει να σημειωθεί ότι απόστρατος Αξιωματικός ανέφερε, ότι έχει στην ιδιωτική του συλλογή φορείο μεταφοράς τραυματιών και νεκρών ανδρών της Χωροφυλακής μαχητών της εθνικής εποποιίας 1940-1941 και της Εθνικής Αντίστασης με ανεξίτηλα τα ίχνη αίματος.

Ο κ. Αρχηγός του Σώματος επ’ ευκαιρία στην επίσημη δήλωσή του κατέθεσε επιπλέον, πως οι διεργασίες για την ένταξη και τη μεταφορά του Αστυνομικού Μουσείου Καρδίτσας στους κόλπους της Ελληνικής Αστυνομίας ολοκληρώνονται.

Στο Συνέδριο τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων υπέρ του καθήκοντος Αστυνομικών και στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε πέραν των προβλεπομένων χαιρετισμών από τους προσκεκλημένους, ο καθηγητής Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και πρώην Υπουργός κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης με θέμα: «Θράκη: το επόμενο βήμα».

Στον Πρόεδρο του Δ.Σ. της Π.Ο.Α.Σ.Α. κ. Ευάγγελο Χριστακόπουλο, Υποστράτηγο ΕΛ.ΑΣ. ε.α. δόθηκε από τον ιδρυτή του Αστυνομικού Μουσείου ο Έπαινος Αξίας και Τιμής και στον Γενικό Γραμματέα κ. Οδυσσέα Κουτσοποδιώτη, Αντιστράτηγο ΕΛ.ΑΣ. ε.α., τα βιβλία με τίτλους: «Η σκιά της Άγκυρας πάνω στη Δυτική Θράκη» και «Γεώργιος Καραϊσκάκης».