20 ΜΑΪΟΥ 1941 ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ – Η ελληνική ψυχή συντρίβει τον γερμανικό χάλυβα Ημέρα μνήμης και εθνικού προβληματισμού

Το Σώμα της Ελληνικής Χωροφυλακής συμμετείχε στον επικό αγώνα των Ελλήνων στην Κρήτη εναντίον του σιδηρόφρακτου γερμανικού στρατού με 11 λόχους Δοκίμων Χωροφυλάκων συνολικής δύναμης 30 Αξιωματικών και 1523 οπλιτών και έγραψε σελίδες δόξας.

Ο ηρωισμός των απειροπόλεμων νέων μαθητών Δοκίμων Χωροφυλάκων εξέπληξε Έλληνες και ξένους στρατιωτικούς ηγήτορες και η Χωροφυλακή θυσίασε στο βωμό του χρέους προς την ελευθερία της πατρίδας μας 111 Αξιωματικούς και οπλίτες.

Το Αστυνομικό μας Μουσείο, το οποίο λειτουργεί και ως κέντρο ιστορικής έρευνας, έχει στην κατοχή του πλούσιο αρχειακό υλικό, τεκμήρια και φωτογραφικά ντοκουμέντα για την εποποιία της Μάχης της Κρήτης.

«Ω ξειν, αγγέλλειν (Έλλησι) ότι τήδε κείμεθα τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι» (Σιμωνίδης ο Κείος, λυρικός ποιητής 556 π.Χ.-469 π.Χ.)

Αιωνία η μνήμη των ανδρών της Ελληνικής Χωροφυλακής, του Ελληνικού Στρατού και των Κρητών αγωνιστών, οι οποίοι έπεσαν υπέρ βωμών και εστιών…

 

Ευγνωμόνως

Ο ιδρυτής του Αστυνομικού Μουσείου

Δημήτριος Καλλιαντζής