ΝΕΟ ΑΠΟΚΤΗΜΑ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΑΣ

Η κ. Ιωάννα ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ, με μακρά και επιτυχημένη θητεία στο Υπουργείο Εξωτερικών, εκτιμώντας την σημαντική προσφορά στη διάσωση της ιστορικής μνήμης του Αστυνομικού Μουσείου Καρδίτσας, ευγενώς δώρισε τις στολές του πατέρα της, βιβλία, φωτογραφίες και ιστορικό αρχειακό υλικό.

Ο αείμνηστος Στρατηγός υπήρξε μαχητής στη μάχη της Κρήτης, στη Μ. Ανατολή και στην εποποιΐα του θρυλικού Συντάγματος Χωροφυλακής Μακρυγιάννη, οργάνωσε και συμμετείχε με ιδιαίτερη ενεργή παρουσία και εθνική δράση στην αντιστασιακή οργάνωση «ΜΙΔΑΣ 614» και διετέλεσε οπλαρχηγός στις εθνικές ομάδες Πελοποννήσου. Γνώστης της Γερμανικής και Αγγλικής γλώσσης συνόδευσε Στρατάρχη ΠΑΠΑΓΟ και Κωνσταντίνο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ στο εξωτερικό. Ως Τμηματάρχης του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων του Αρχηγείου Χωροφυλακής συνέταξε κατ’ εντολή του τότε Αρχηγού Χωροφυλακής την πρώτη εγκύκλιο διαταγή ιδρύσεως μουσείου του Σώματος. Ίδρυσε την τουριστική Αστυνομία και διετέλεσε πρώτος Διευθυντής αυτής συγγράψας και το βιβλίο «ΕΛΛΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ». Υπήρξε καθηγητής στη Σχολή Δοκίμων Αξιωματικών Χωροφυλακής και συνέγραψε το πρώτο βιβλίο «ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ»

Με τη λήξη του πολέμου το 1945, εστάλη ως αντιπρόσωπος της Ελλάδος στο διασυμμαχικό Στρατηγείο Βιέννης και στη συνέχεια σε Αμερική και Καναδά, όπου παρακολούθησε σεμινάρια για τη σύγχρονη Αστυνομία.

Μετά την αποστρατεία του διατήρησε δεσμούς φιλίας με Αξιωματικούς της Χωροφυλακής και με τον Αρχηγό Χωροφυλακής Αντιστράτηγο Χρ. ΚΑΡΑΒΙΤΗ το έτος 1973, τον οποίο και παρότρυνε να εκδώσει νέα εγκύκλιο διαταγή για την ίδρυση μουσείου του Σώματος, η οποία και δεν υλοποιήθηκε. Το έτος 2013, με ιδιωτική πρωτοβουλία, ιδρύθηκε το Αστυνομικό Μουσείο Καρδίτσας, το οποίο ως κιβωτός περισυνέλλεξε και διαφυλάσσει την ιστορική μας μνήμη με πολυποίκιλο, πλούσιο, μουσειακό υλικό ιστορικής μνήμης και αξίας, το οποίο συνεχίζει και μέχρι σήμερα, προβάλλοντας την πορεία, τη δράση, την προσφορά και τις θυσίες των καταργηθέντων ένδοξων Σωμάτων της Ελληνικής Χωροφυλακής και της Αστυνομίας Πόλεων,

Η πολιτεία τίμησε τον αείμνηστο Στρατηγό ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟ με δεκαπέντε (15) μετάλλια και παράσημα για την προσφορά του, το έργο του και τις εθνικές του υπηρεσίες.

Το πολύτιμο αρχειακό υλικό ιστορικής αξίας, το οποίο παραδόθηκε από την κ. Ι. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ, αξιοποιείται και διαφυλάσσεται.

Ο ιδρυτής του Μουσείου, Υποστράτηγος ε.α. Δημήτριος ΚΑΛΛΙΑΝΤΖΗΣ, ευχαρίστησε τη δωρήτρια και την παρακάλεσε μέρος του Αρχειακού υλικού, βιβλίων και στολών να δωρηθούν στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και στο πρόσφατα ιδρυθέν μουσείο της Αστυνομίας, το οποίο λειτουργεί στον ιστορικό χώρο των Σχολών Χωροφυλακής στη Λ. Μεσογείων 96 στην Αθήνα.

Η μνήμη του αειμνήστου Στρατηγού Γεωργίου ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ να είναι αιώνια.

ΕΥΓΝΩΜΟΝΩΣ