Βασιλικόν Διάταγμα της 10 Ιουλίου 1907

«Περί τροποποιήσεως της στολής των οπλιτών της Χωροφυλακής»

Κατά το έτος 1907 πραγματοποιήθηκαν μερικές τροποποιήσεις στις στολές των Έφιππων και Πεζών Υπαξιωματικών και Χωροφυλάκων:

  1. Τοποθετήθηκαν στο κολάρο των Χωροφυλάκων, εκτός από την κορώνα, αριθμοί από λευκό μέταλλο ύψους 2 εκ.

 

  1. Καθιερώθηκε η επίσημη (μεγάλη) στολή, με την οποία έφεραν μεγάλα, λευκά, βαμβακερά αμφιμασχάλια στερεωμένα στην αριστερή επωμίδα, καθώς επίσης και το δεύτερο κουμπί του χιτωνίου τους μαζί με τα λευκά γάντια.

 

  1. Επιπλέον, με την επίσημη στολή έφεραν αντί του πηληκίου Κράνος. Το Κράνος ήταν κατασκευασμένο από αδιάβροχο πίλημα από δέρμα χοίρου, λαγού ή κουνελιού, είχε μπλε σκούρο χρώμα εξωτερικά και πράσινο εσωτερικά. Στην κορυφή του είχε μία μεταλλική προεξοχή από αλουμίνιο. Εμπρός είχε ένα οβάλ έμβλημα από αλουμίνιο, το οποίο είχε γαλάζιο σμάλτο με λευκό περίγυρο και στο κέντρο είχε δύο Γ χιαστί και τη βασιλική κορώνα από αλουμίνιο επίσης. Έφερε διακοσμητικό υποσιάγωνο από αλουμινένιους κρίκους που στηρίζονταν σε αλουμινένιες λεοντοκεφαλές και δερμάτινο υποσιάγωνο.

 

! Από έρευνα που πραγματοποιήθηκε δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι, ότι αυτό που περιγράφει ο Κανονισμός εφαρμόστηκε κιόλας. Βρισκόμαστε στο έτος 1907 και δεν καταφέραμε να ανασύρουμε κάποια σχετική φωτογραφία από το αρχειακό υλικό, ωστόσο δεν το αποκλείουμε, το ερευνούμε ξανά και επιφυλασσόμεθα.

 

Παραθέτουμε το εξαιρετικό σχετικό σχέδιο που έκανε το 1914 ο Πάνος Αραβαντινός (1886 – 1930, Ζωγράφος, Σκηνογράφος και Ενδυματολόγος της Όπερας του Βερολίνου).

 

 

* Η παρούσα έρευνα ανήκει στον συνεργάτη μας κ. Γιάννη Μυλωνά.